Havendagen

Ons mooi bezongen lied ‘De Clippers van Rotterdam’ had een prachtig decor ...

... kunnen zijn op de Wereldhavendagen in Rotterdam van 7 september 2019. Helaas door het slechte weer die ochtend, werd het programma danig omgegooid zodat dit toepasselijke lied sneuvelde. 

Weer een heerlijk festival na een aantal jaren van afwezigheid. Onze groep danig verzwakt met een kleine muziekgroep en een vijftiental zangers maakte er toch een mooi show van. Het eerste op het hoofdpodium bij Plein 1940, later bij de Erasmusbrug waarbij een aantal studenten meezongen vanwege een studeer opdracht. Vlakbij het hoofdpodium aan de kade van de Leuvenhaven bezongen wij onze shanty liederen ons laatste optreden. Het publiek vermaakte zich prima en ook bevriende koren zongen mee waarop onze spreekstalmeester de mannen vooral van het Leeuwarder Shantykoor uitnodigde met ons mee te zingen. Iedereen in een straal van zes à achthonderd meter moeten ons zeker gehoord hebben! 

Het poëtische lied hieronder is een ode aan Rotterdam waar heden en verleden samenkomen met de foto van de tweemaster ‘Morgenster’ uit Den Helder. Het eind couplet van dit lied past helemaal in het plaatje.


Op de Rotterdamse Willemskade
dromen mensen van de zee
Slaan heden en verleden gade
romantiek zeilt met hen mee.

Refrein:
Zie een Clipper manoeuvreren 
sierlijk op de Maas laveren 
Overstag met V.O.C.-elan 
op de Havendagen van Rotterdam.


In het kielzog bruisend witte sporen
meeuwen balanceren op thermiek
Felle kreten zijn van ver te horen
ze schrijven onze zeemuziek.


Maar de Clipper is de gratie aller tijden
het allermooiste windekind
Ze kan lonken en ze kan verleiden
altijd weer gedragen door de wind. 


Gracieuze zeekastelen
zijn de parels van de shantyzang
Blijven onze ogen strelen,
in de skyline van Rotterdam. 


Mari van der Giessen


PS,
Op weg naar Rotterdam miste ik op een haar na de Metro in Schiedam. De metro reed al toen ik de trap afkwam van het station, maakte een positieve grimas naar de machinist, hij stopte en kon ik alsnog instappen. Bij Beurs heb ik de man bedankt voor zijn welwillendheid. 

 

 

 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren. Bij gebruik van deze site gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.